d. 07.03 – Møde med synskonsulenter med fokus på hjælpemidler

Den 7 marts var vi nede på en afdeling af Marselisborg Hospital, hvor vi havde en aftale med to synskonsulenter. De to synskonsulenter arbejdede specifikt med brug af hjælpemidler der er lavet til blinde og svagtseende, både analoge og digitale, hvoraf de også var med til at undersøge nye muligheder indenfor dette som hjælpemidler til blinde og svagtseende.

Det stod hurtigt klart for os at der var helt essentielle ting vi overhovedet ikke havde taget højde for, f.eks. hvordan blinde og svagtseende har en rumforståelse baseret på akustikken omkring dem. (f.eks. hvis de står under en altan så kastes lyden tilbage oppefra)

Derudover fik vi forklaret hvordan kommunen bevilliger ressourcer til blinde og svagtseende, både dem der bliver blinde, og dem der er født blinde. Det varierede lidt men der er muligheder for at få bevilliget ressourcer fra kommunens side. Synskonsulenterne identificerede dog imidlertid et problem i forhold til når de blinde og svagtseende får udleveret en computer. Selve instruktionen i brug af stemmestyring og navigation på en computer uden det visuelle element er baseret på et kursus af typisk et par dages intens oplæring, hvad hvis de går glip af dette? og et par intense dage er langt fra sikkert man kan huske det om 3 uger når det blev så kondenseret.

Vi snakkede meget med dem om hvad der allerede eksisterede af hjælpemidler. Det virkede til at det var oftest de simpleste løsninger der var de mest geniale. Før eller siden skiftede fokus over til smartphones, og vi fik igen at vide at det er ret udbredt for blinde og svagtseende at have disse.

Alt i alt var det meget berigende at se det fra det offentliges synspunkt. Både i forhold til økonomiske ressourcer, og den måde de tænkte på. De var ydermere villige til at være til rådighed igennem designprocessen, både i forhold til kritik af koncepter, og til brugerworkshops i form af at skaffe os brugere. Vi sluttede af med at få en rundvisning over det hele over nogle af de hjælpemidler der allerede er til blinde og svagtseende. I galleriet nedenunder kan der ses nogle af dem.

This slideshow requires JavaScript.

Skriv en kommentar